dilluns, 17 de setembre del 2012

Prou de gurús i d’altres venedors de píndoles màgiques



La situació actual ens exigeix comportaments límit alhora que la por de veure alterada la fràgil realitat professional ens paralitza. La combinació de lluita constant i d’inseguretat creixent ja té conseqüències palpables en l’autoestima d’aquesta societat. Quatre anys de crisi han produït una profunda ferida emocional que, malauradament, es menysté.

Mentre molts s’esforcen per sobreviure i continuar avançant, sorgeixen con xampinyons venedors de xarops màgics que ho curen tot. Aquests personatges cada cop més habituals amb missatges estereotipats com ara “ens cal ser innovadors”, “hem de recuperar l’esperit creatiu” o “necessitem gent emprenedora”, haurien d’activar totes les alertes! Inevitablement, el cervell, asfixiat i esgotat per tanta exigència de millora, es pregunta desesperat què se suposa que ha de fer, i com; per on començar i especialment, qui lidera aquest idíl·lic camí.



Aquests eslògans acaben sonant buïts! Acabem desconnectant del discurs i fent la feina com sempre l’hem feta – tot i sospitar que potser hi ha maneres més efectives de funcionar que la boira no ens deixa veure…

Tots estem una mica farts de tanta teoria i paraules de gurús que parlen del canvi però que no el practiquen; tanta conferència, tant discurs maco i memoritzat, al final, ratlla, cansa, avorreix… Sabem que ha arribat l’hora de passar a l’acció! I també que l’acció és cosa nostra! Però actuar passa per concretar les consignes que ens repeteixen amb tant convenciment; deixar a banda el llibre d’autoajuda ple de consells d’aspecte fàcil i realització impossible i començar a definir el pla d’acció per convertir les paraules en realitats!

Continuar venent fum i il·lusions ja no té públic. Ara cal una mica de seriositat i de propostes específiques on aplicar l’esforç de les persones. En definitiva: menys gurús i més líders compromesos.


2 comentaris:

  1. Una molt bona reflexió. Inevitablement m'he sentit identificat al llegir "píndules mágiques"...
    http://psiquelaxantes.blogspot.com.es/

    Personalment crec que les píndules són mágiques quan el que contenten són preguntes, no respostes estereotipades que quan topen amb la nostra experiencia es converteixen finalment en fum.

    Felicitats per la pàgina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, @psiquelaxantes pel comentari.

      Com bé apuntes, el post critica les solucions estereotipades i buides que omplen les boques de molts en aquests temps de canvi.
      És més, estic del tot convençuda que cadascú ha d'arribar a les seves pròpies respostes; només quan les solucions provenen d'un mateix conten amb el compromís necessari per ser útil. La resta de persones, si tenim voluntat d'ajudar, el més que podem fer és generar preguntes intel·ligents.

      Gràcies de nou i felicitats per les reflexions del teu blog.

      Elimina